Caribbean Food Cultures | Culinary Practices and Consumption in the Caribbean and Its Diasporas | ISBN 9783839426920

Caribbean Food Cultures

Culinary Practices and Consumption in the Caribbean and Its Diasporas

herausgegeben von Wiebke Beushausen, Anne Brüske, Ana-Sofia Commichau, Patrick Helber und Sinah Kloß
Mitwirkende
Herausgegeben vonWiebke Beushausen
Herausgegeben vonAnne Brüske
Herausgegeben vonAna-Sofia Commichau
Herausgegeben vonPatrick Helber
Herausgegeben vonSinah Kloß
Buchcover Caribbean Food Cultures  | EAN 9783839426920 | ISBN 3-8394-2692-8 | ISBN 978-3-8394-2692-0
Feature
Leseprobe

»Durch diese wissenschaftliche Aufbereitung lässt sich verfolgen, wie mit fortschreitender Globalisierung das Einzelne und Besondere weiter zu existieren vermag, wie es sich verändert oder aber auch im Austausch mit anderen Kulturen verloren geht. Die Kurzbiografien der beteiligten Autoren lassen erkennen, wie vielseitig das Herangehen an die Thematik erfolgte.« Amerindian Research, 9/3 (2014)
Besprochen in:

Crolar, 4/2 (2015), Raúl Matta

Caribbean Food Cultures

Culinary Practices and Consumption in the Caribbean and Its Diasporas

herausgegeben von Wiebke Beushausen, Anne Brüske, Ana-Sofia Commichau, Patrick Helber und Sinah Kloß
Mitwirkende
Herausgegeben vonWiebke Beushausen
Herausgegeben vonAnne Brüske
Herausgegeben vonAna-Sofia Commichau
Herausgegeben vonPatrick Helber
Herausgegeben vonSinah Kloß
»Caribbean Food Cultures« approaches the matter of food from the perspectives of anthropology, sociology, cultural and literary studies. Its strong interdisciplinary focus provides new insights into symbolic and material food practices beyond eating, drinking, cooking, or etiquette. The contributors discuss culinary aesthetics and neo/colonial gazes on the Caribbean in literary documents, audiovisual media, and popular images. They investigate the negotiation of communities and identities through the preparation, consumption, and commodification of »authentic« food. Furthermore, the authors emphasize the influence of underlying socioeconomic power relations for the reinvention of Caribbean and Western identities in the wake of migration and transnationalism. The anthology features contributions by renowned scholars such as Rita De Maeseneer and Fabio Parasecoli who read Hispano-Caribbean literatures and popular culture through the lens of food studies.